Swedish qualification 2015


Click here for the results of the Swedish qualification in Sollebrunn.
Klicka här för resultatet från kvaltävlingen i Sollebrunn den 23 november 2014.

Inför kvaltävlingen röstade lagen om huruvida de två topplagen eller föreslaget system skulle gälla.
Det beslutades att de två topplagen skulle gå vidare. De kan fritt välja en fjärde medlem om de vill.
De två lag som kommer att representera Sverige är CBracing 1 och SMB.

De lag som deltog var:

CBracing 1
Christer Burström - Umeå Raceway
Jonny Johansson - Bjärke SCC
Tomas Nilsson - Bjärke SCC

AWL
Mats Augustinsson - MK Ran
Mikael Wingfors - Bjärke SCC
Andreas Larsson - Bjärke SCC

CBracing 2
Peter Karlsson - Umeå Raceway
Niklas Nilsson - Bjärke SCC
Jimmy Nilsson - Bjärke SCC

SNR
Simon Gustavsson - Svenska Scalextricklubben
Michael Landrud - Svenska Scalextricklubben
Bosse Åkesson - Malmö SRC
Johan Restadh - MK Ran

Svenska Scalextricklubben
Axel Werner - Svenska Scalextricklubben
Thomas Werner - Svenska Scalextricklubben

SBM
Stefan Törnfeldt - MK Stenung
Lasse Maté - GO-69
Lasse Törn - GO-69

CBracing 3
Anders Kvist - Tuna Devils Slotracing
Janne Eriksson - Tuna Devils Slotracing
Maggan Nilsson - Bjärke SCC

De utestängda - embrey.se
Hans Pettersson - Bjärke SCC
Timmy Fagerlund - SG Malmö
Lasse Pettersson - GO-69


Det Nordiska mästerskapet avgörs den 23-24 januari 2015 hos GO-69 i Partille. Det samarrangeras med embrey.se - Tracks for Champions.
Mästerskapet körs som en tävling över 6 timmar med två lag från respektive Danmark, Finland, Norge och Sverige.
2016 avgörs tävlingen i Finland, 2017 i Danmark och 2018 i Norge.

Reglerna har utarbetats av Lars Harrysson på basis av internationella reglementen, speciellt det australiensiska som använts under flera år.
Arbetet har skett i samarbete med Rolf Andersen i Norge, Jaakko Pohjola i Finland och Claus Henriksen i Danmark.

En ambition med mästerskapet är att öka intresset för modellbilsracing i de fyra länderna både var för sig och gemensamt. Tävlingen är ett uttryck för samverkan och gemensamma linjer för att göra det möjligt, men det finns inga ambitioner om att strömlinjeforma eller kräva rättning i leden vad gäller de olika ländernas racing. Egentligen handlar det bara om att ifall vi ska göra något tillsammans så krävs spelregler som är gemensamma, de har vi arbetat fram. Reglerna föreskriver inget om hur uttagningarna till mästerskapet ska gå till i de olika länderna.


Svensk uttagning kommer att ske genom en tävling. Tanken var inledningsvis att köra tre tävlingar i Sverige under hösten för att finna de två lagen, men antalet andra tävlingar var så stort och därmed kalendern så trång att det endast fanns rum för en tävling.
Tävlingen körs den 23 november med träning kvällen innan. Den avgörs i Sollebrunn i samarbete med Bjärke SCC, där de på lördagen kör en slotracingtävling och vi tar vid direkt efter den. För information om Bjärke SCC besök deras hemsida på www.bjarkeslotcarclub.se.
En inbjudan till tävlingen publiceras här inom kort med tider och annat, men redan nu vill jag berätta om förutsättningarna för uttagningen.

Idén har mottagits väl av alla jag talat med och förankrat den hos. Kvaltävlingen avgörs som en 6-timmars lagtävling med lag om tre eller fyra förare. Den följer regelboken för mästerskapet bortsett ifrån att antalet handoutdäck är färre. Det vinnande laget är direktkvalificerat som svensk representant, medan det andra laget komponeras av de fyra bästa förarna från de övriga lagen. Detta räknas ut genom antal körda varv av föraren delat med antalet minuter körda av föraren. Eftersom där är en minimitid att köra så blir den relativa tiden per minut jämförbar. Ytterligare förare rankas och blir reserver, samt nummer fem fyller på det vinnande laget ifall detta består av tre förare.


Som avrundning hoppas jag att detta ska locka många till att vilja vara med i kvaltävlingen, passa på att testa och sedan diskutera hur det fungerat, för att inför 2016 års kvalificering finna ett bra system och boka tid och plats för dessa. Vi kommer också att behöva diskutera vem som framöver ska fungera som den svenska representanten i samarbetet med de övriga länderna kring regelbok och arrangemang.


Lars Harrysson


Back to the 2015 site